ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Duckstadkrant

Duckipedia: Duckstadkrant

Wordt het geldpakhuis overvallen? Heeft Goofy jeuk aan zijn neus en is Donald voor de zoveelste keer ontslagen als bankbiljetontkreuker bij oom Dagobert? Je leest er alles over in de Duckstadkrant!

In Duckstad gebeurt er altijd wel iets. Meer dan er in de stripverhalen past. Daarom verscheen in 1969 voor het eerst de Duckstadkrant in Donald Duck Weekblad. In de Duckstadkrant vind je het laatste nieuws, advertenties en roddels. De eerste editie van de Duckstadkrant ziet er behoorlijk anders uit dan je nu gewend bent. Kijk maar eens mee!

Hoofdredacteur Duck

Donald is niet altijd muntenpoetser geweest. Ooit had hij een veelbelovende baan, namelijk: hoofdredacteur van de Duckstadkrant. Aan de bovenkant van de tweede pagina kun je zien dat hij niet alleen hoofdredacteur, maar ook verslaggever was. De directeursrol was weggelegd voor Dagobert Duck. Kwik, Kwek en Kwak Duck bezorgden de krant. Katrien zat ook niet stil; zij was verslaggeefster en had voor de eerste editie een verslag geschreven over de beroemde gewichtheffer Bennie Boterklont.

Daarnaast is in de eerste editie te lezen dat oom Dagobert op zoek was naar een ‘bijzonder vlijtig persoon die uiterst bedreven is in het poetsen van muntstukken’. Waarschijnlijk had Donald een aantal jaren later op die advertentie gereageerd, want sinds 1987 is Donald geen hoofdredacteur meer van de krant. Hij werkt nu (meestal) als muntenpoetser voor Dagobert Duck!

Van Duckstad tot Mozambique

Maar dat is niet het enige wat er in de loop der jaren aan de krant veranderd is. In de eerste exemplaren werd in de Duckstadkrant nieuws van over de hele wereld geplaatst. Van Mozambique en Den Haag tot het Friese Joure (zie het artikeltje hierboven). Tegenwoordig beperkt de Duckstadkrant zich tot nieuws in en om Duckstad. In de tientallen jaren dat de Duckstadkrant nu bestaat, zijn er al behoorlijk wat opvallende berichten geplaatst. Hieronder zie je een kleine selectie.

Cornelis Prul

Vanaf 1980 kreeg de Duckstadkrant een wat vrolijker uiterlijk. Waar de krant er in 1969 nog behoorlijk sober uitzag, kwam er nu steeds meer ruimte voor wat vrolijkheid. Zo werd er onder andere in 1982 een speciale kersteditie gemaakt, in 1983 een bloemeneditie en in 1984 een speciaal carnavalsnummer. En in 1995 kreeg de krant het uiterlijk zoals we het nu nog steeds kennen, met het bekende logo van Cornelis Prul.

Twitter

Sinds maart 2010 is de Duckstadkrant niet meer alleen in Donald Duck Weekblad te volgen, maar ook online via Twitter. Dat veel mensen geïnteresseerd zijn in het wel en wee van Duckstad, blijkt wel uit het feit dat het account in de top 3 staat van grootste Duckstad-accounts met ruim 50.000 volgers!

 

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer