ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Sneeuwwitje

Duckipedia: Sneeuwwitje

Af en toe beleeft ze een spannend avontuur in het vrolijke weekblad, maar het bekendst is zij natuurlijk van Walt Disney’s eerste lange tekenfilm: Sneeuwwitje!

Korte filmpjes
Disney en zijn team hadden in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw al flink geoefend in het maken van korte animatiefilmpjes. Ze maakten grappige filmpjes met Mickey Mouse en ook de Silly Symphonies (tekenfilmpjes gebaseerd op muziek) waren vernieuwend op het gebied van animatie.

Walt Disney stelt de Zeven Dwergen voor aan het publiek in een reclamefilmpje.

Een avondvullende tekenfilm
De korte filmpjes waren dan wel leuk om te maken, maar ze leverden weinig geld op. Ze werden in het voorprogramma bij een hoofdfilm in de bioscopen vertoond, maar lang niet altijd. Dit was altijd afhankelijk van de lengte van de hoofdfilm. Daarom begon Walt Disney in 1933 te denken aan een nieuw project: hij wilde iets groots gaan maken!

Disney’s animatoren hebben twee maanden geschetst om het juiste snoetje te vinden voor Sneeuwwitje.

Een groot succes
Een tekenfilm die even lang zou duren als een hoofdfilm en met haast realistische mensen in de hoofdrol… daar zaten mogelijkheden in! Maar wat zou het onderwerp worden? Al vrij gauw koos Disney het bekende sprookje van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen! De film kwam in december 1937 en was een enorm succes.

Een sprookje van Grimm
Het sprookje was bekend geworden door de bundelingen van de 19e eeuwse taalkundigen Jacob en Wilhelm Grimm. Tussen 1812 en 1822 verzamelden zij een serie Duitse sagen onder de titel “Kinder- und Hausmärchen”. En een van die sagen was het sprookje van “Schneewittchen”!

Een nare stiefmoeder
Het verhaal van Sneeuwwitje is erg bekend: Sneeuwwitje is een beeldschone prinses en haar ijdele en gemene stiefmoeder, de Boze Koningin, is hier flink jaloers op. Als zij haar toverspiegel vraagt: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste in het land”, antwoordt deze steevast: “Sneeuwwitje!”

Een prins en een jager
Wanneer Sneeuwwitje dan ook nog eens kennismaakt met een knappe prins, is voor de Boze Koningin de maat vol! Ze stuurt een jager eropuit om haar stiefdochter te vermoorden. De jager kan zich echter niet tot deze snode daad zetten en laat Sneeuwwitje gaan.

Zeven dwergen
Sneeuwwitje belandt uiteindelijk bij de Zeven Dwergen: Doc, Grumpy, Happy, Sleepy, Bashful, Sneezy en natuurlijk Dopey. Deze namen zijn overigens door Walt Disney bedacht, want in het oorspronkelijke sprookje zijn de dwergen naamloos!

Een giftige appel
Als de Boze Koningin ontdekt dat Sneeuwwitje nog leeft, doet ze nog een poging haar stiefdochter te vermoorden. Zo vermomt ze zich als heks en geeft ze haar stiefdochter een giftige appel. Gelukkig komt de prins langs die Sneeuwwitje weer tot leven kust.

Sneeuwwitje in de strip
Van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen zijn door de jaren heen niet zo heel veel stripverhalen gemaakt. Naast de filmstrip uit 1937 en wat Amerikaanse kerst- en reclamestrips, werden er vooral in Italië strips gemaakt met de personages.

Sneeuwwitje in Italië
De eerste Italiaanse Sneeuwwitje-strip werd in 1939 getekend door Nino Pagot, die later samen met zijn broer het bekende tekenfilmfiguurtje Calimero bedacht. De meeste van deze verhalen zijn geschreven door Guido Martina en getekend door Romano Scarpa, zoals ook het verhaal van de Zeven Dwergen dat je vanaf Donald Duck 2006-38 kunt lezen!

Tot slot nog even een lijstje! Want hoe heet Sneeuwwitje eigenlijk over de grens?

Denemarken: Snehvide
Duitsland: Schneewittchen
Engeland: Snow White
Spanje: Blancanieves
Finland: Lumikki
Frankrijk: Blanche Neige
Italië: Biancaneve
Noorwegen: Snehvit
Polen: Królewna Śnieżka
Zweden: Snövit!

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer