ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Tekenaars (buitenland)

Duckipedia: Tekenaars (buitenland)

Dit is een overzicht van de belangrijkste buitenlandse tekenaars van Disney-strips.

José Ramon Bernado
Enorme kragen en bonte pruiken. Dat is typisch de stijl van tekenaar Bernado. Zijn Disney carrière begon in 1991 toen hij voor de Spaanse tekenstudio Comicup ging werken. Sindsdien is hij een van de meest opvallende Disney tekenaars. Zowel voor de Italiaanse als de Franse en Deense Disney tijdschriften tekent hij een hoop. In Frankrijk introduceerde hij zelf een heel nieuw karakter in de Mickey Mouse-wereld, de geobsedeerde fan Michel Souris. Voor de Nederlandse redactie tekent hij vooral verhalen met Madam Mikmak, de grote Boze Wolf en Dombo in de hoofdrol. Dat hij ook geen Ducks schuwt, valt te bewonderen in het album ‘De Grappigste Avonturen van Donald Duck’ deel 15, waarin zijn beste verhalen met Donald zijn gebundeld.

Daniel Branca
In 1977 kwam de Argentijnse tekenaar Daniel Branca voor het eerst in aanraking met de Ducks, toen hij voor de Deense uitgever Egmont ging werken. Door zijn actieve tekeningen lijkt het alsof je midden in een tekenfilm zit. Zijn stijl werd vaak vergeleken met die van Carl Barks uit de jaren 60. Terwijl veel tekenaars vaak eerst schetsen maken, begon Branca meteen met potlood tekeningen te maken. Hij vond de spontaniteit van de tekeningen dan veel beter uit de verf komen. Zijn verhalen kun je vooral teruglezen in de oude jaargangen van Donald Duck Extra en in zijn eigen album ‘De Grappigste Avonturen van Donald Duck’ deel 10.

Jan Gulbransson
De Duitse schrijver en tekenaar Jan Gulbransson werd op 4 juni 1949 in München geboren in een bijzonder artistieke familie. Zijn ene grootvader was tekenaar, zijn andere beeldhouwer en zijn vader was architect. Al in 1968, toen hij nog op de middelbare school zat, maakte hij handpoppen voor een Duitse kindertelevisieserie, waarin hij ook als poppenspeler optrad. Jan schreef en tekende vervolgens van 1971 tot 1980 voor een tekenfilmstudio. Daarna kwam hij in contact met de redactie van de Nederlandse Donald Duck, voor wie hij verhalen met Donald en de neefjes in de hoofdrollen ging maken. Een aantal van zijn verhalen kun je terugvinden in het album ‘De Grappigste Avonturen van Donald Duck’ deel 13.

Jose Massaroli
Voordat Massaroli voor Disney ging werken, maakte hij realistische strips met échte mensen. Vanaf 1985 werkt hij mee aan verschillende tekenfilmseries zoals Aladdin, Timon & Pumbaa en De Smurfen. Na zijn tekenfilmloopbaan ging hij ook veel strips tekenen met de figuren uit die tekenfilms. Disney tekenaar Daniel Branca leerde hem de kneepjes van het vak en al snel ging Massaroli ook strips met Donald en zijn familie tekenen. Je kunt duidelijk zien dat Massaroli in de leer bij Branca is geweest, want ze hebben dezelfde filmische tekenstijl!

Freddy Milton
Voordat Milton voor de Nederlandse redactie Duck-strips ging tekenen, kreeg hij vooral veel bekendheid in zijn geboorteland Denemarken met zijn eigen strips. In 1975 nam hij contact op met Daan Jippes, toen hoofd van de Nederlandse tekenafdeling. Onder begeleiding van Jippes, begon Milton met het tekenen van strips waarin de familie Duck de hoofdrol speelde. In het begin waren dit vooral eigen scenario’s, later vaak die van anderen. Vooral de oudere verhalen van Milton zijn zeer geliefd, omdat hier nog zeer duidelijk de invloeden van Jippes in te zien waren. De beste verhalen van Milton zijn in 2004 gebundeld in ‘De Grappigste Avonturen van Donald Duck’ deel 5.

Carlos Mota
Een van de opvallendste tekenaars van de afgelopen jaren is zeker Carlos Mota. Je kunt het werk van deze Braziliaan vooral herkennen aan de prachtige achtergronden. Voordat hij Disney strips ging maken, tekende Mota strips die gebaseerd waren op films, televisieseries en videogames. Een aantal bekende zijn Star Trek en Tomb Raider. Naast zijn werk voor de Nederlandse redactie tekent Mota ook veel voor de Braziliaanse uitgever van Disney. Daar is vooral Joe Carioca erg populair en Mota heeft dan ook al veel covers en verhalen met deze papegaai in de hoofdrol getekend.

Núñez
In Donald Duck Extra kun je regelmatig avonturen van De Zware Jongens lezen. Veel van deze verhaaltjes zijn getekend door de Spaanse tekenares Maria José Sanchez Núñez. In de jaren 80 begon Nunez met het inkten van het werk van andere tekenaars (de potloodtekeningen overtrekken met inkt) . Nadat ze dit zes jaar had gedaan besloot ze zelf te gaan tekenen. Tegenwoordig tekent Núñez voor de Deense uitgaven.

Keno Don Rosa
De Amerikaanse tekenaar Don Rosa beschrijft in zijn verhalen de jonge jaren van oom Dagobert. Hierbij baseert hij zich op de klassieke verhalen van Carl Barks. Zijn verhaallijnen komen dus overeen met die van Barks, maar zijn tekenstijl helemaal niet. Don Rosa’s drukke manier van tekenen wordt door sommigen als zeer vernieuwend beschouwd, terwijl anderen het te veel vinden afwijken van de oude (Barks-) stijl. In Nederland zijn de verhalen van Don Rosa te vinden in Donald Duck Extra en de albumreeks Oom Dagobert. Zijn grappigste verhalen met Donald in de hoofdrol staan in ‘Grappigste Avonturen van Donald Duck’ Deel 22.

Marco Rota
Marco Rota begon zijn carrière in 1958 als tekenaar van avonturenstrips. Vier jaar later begon hij te tekenen voor Topolino, de Italiaanse versie van het weekblad Donald Duck. Rota blinkt in zijn tekenstijl uit vanwege zijn schitterende achtergronden en stadsgezichten. Van 1974 tot 1988 was hij hoofd van de Italiaanse tekenafdeling. In Nederland vind je zijn verhalen meestal in Donald Duck Extra. Een aantal verhalen van de Italiaan zijn gebundeld in het album ‘De Grappigste Avonturen van Donald Duck’ deel 6.

William Van Horn
William Van Horn nam in 1985 contact op met de Amerikaanse uitgever Gladstone. Van Horn had gehoord dat deze uitgever nieuwe Duck-verhalen wilde uitgeven en hij was daarin geïnteresseerd. Van Horn ging later voor de Deense uitgever Egmont tekenen en heeft sindsdien meer dan 800 pagina’s met Duck-verhalen gemaakt. Van Horn heeft een zeer herkenbare, slapstickachtige, tekenstijl. Ook heeft hij het figuur oom Heisa McSores bedacht, de halfbroer van oom Dagobert. Zijn verhalen verschijnen ook in de Nederlandse Donald Duck Extra. Een deel van zijn beste werk is verzameld in het album ‘De Grappigste Avonturen van Donald Duck’ deel 8.

Vicar
Víctor Arriagada Ríos (1934-2012), beter bekend als Vicar, was met gemiddeld 200 pagina’s per jaar verreweg de meest productieve Disney tekenaar. Zijn Duck-carrière begon in 1971 bij de Deense uitgeverij Egmont waarvoor hij tot 2010 bleef tekenen. In de ruim veertig jaar dat hij Donald Duck-strips tekende, heeft hij dat overigens niet helemaal in zijn eentje gedaan. Er was er een hele Vicar-studio, waar meerdere mensen aan de verhalen werken. Victor Arriagade Rios was de eerste tekenaar die een verhaal met het oermeisje Oena getekend heeft. De verhalen van Vicar kun je met grote regelmaat lezen in zowel het weekblad Donald Duck als Donald Duck Extra. Een aantal van zijn leukste verhalen staan in ‘Grappigste Avonturen’ deel 21.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer